Leefstijl

Moderne ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk etc. vinden vaak hun oorzaak in leefstijl. Maar wat is dat nou eigenlijk?

Leefstijl is alles wat je doet en laat op het gebied van gezondheid en welzijn.

Een breed onderwerp dus waarbij thema’s als voeding, beweging, slaap, stress, ontspanning in samenhang benaderd worden. Als leefstijlcoach help ik je stil te staan bij je leefstijl, andere keuzes te maken en in actie te komen. De nadruk ligt op blijvende gedragsverandering, geen kortstondige.

Tegen welke patronen, mechanismen, gedachten loop jij aan als je je gedrag wilt aanpassen? Door ze te herkennen en te erkennen, zonder ze te veroordelen, ontstaat er meer vrijheid keuzes te maken die bij je passen. Minder kiezen voor de automatische piloot. Je niet laten leiden door verboden. In plaats daarvan de draai maken naar: “Ik mag alles doen, maar wil ik het wel? Vind ik dat taartje nou echt de moeite waard?”.
Veranderen wat je kunt veranderen, accepteren wat onveranderlijk is en weten wat het verschil daartussen is. Verantwoordelijkheid pakken voor het eerste, maar oog hebben voor de andere twee, dat vormt de rode draad in mijn manier van coachen.
Ik gids, jij neemt de regie.

Basisverzekering
Sinds 2019 zit het leefstijlprogramma CooL, dat staat voor Coaching op Leefstijl, in de basisverzekering. Deelname heeft géén gevolgen heeft voor je eigen bijdrage of risico van je zorgverzekering.
Deze gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) CooL is een leefstijlprogramma voor mensen met overgewicht of ernstig overgewicht en een matig verhoogd risico op diabetes en/of hart- en vaatziekten, die graag willen werken aan een gezondere leefstijl. De GLI bestaat uit een 8 maanden durend basisprogramma met 8 groepsbijeenkomsten en 4 individuele gesprekken. Daarna start het onderhoudsprogramma van 16 maanden met eveneens 8 groepsworkshop en 4 gesprekken. Deelnemers worden dus twee jaar lang begeleid. Uit onderzoek is gebleken dat, voor een langdurige gedragsverandering, die periode nodig is. Zoals een deelnemer zegt:
“Ik vond een traject van 2 jaar aanvankelijk nogal lang. Achteraf weet ik dat dit ook echt nodig is, zodat een nieuwe stap de tijd krijgt om een gewoonte te worden.”

Tijdens de workshops staat iedere keer een ander thema op het gebied van leefstijl centraal. Natuurlijk komen de onderwerpen voeding, beweging en gedragsverandering aan bod, maar ook thema’s als slapen, ontspanning, stress en zingeving worden behandeld. Daarnaast is er veel ruimte voor het delen van ervaringen met anderen.

We gaan werken aan gezondheidsWINST. Bij mij vormt de huidige situatie van de deelnemer het uitgangs- en vertrekpunt. Ik coach deelnemers en niet diagnoses.
Om deel te nemen heb je een verwijzing van je huisarts of POH nodig; ik sta geregistreerd in Zorgdomein (voor je huisarts handig om te weten). Deelname is niet vrijblijvend, omdat motivatie een belangrijk criterium is voor langdurige gedragsverandering.

Bevindingen eerste deelnemers aan CooL
“Het programma COOL geeft mij een inkijkje in mijn eigen eet- en leefpatroon. De inbreng van de medecursisten is inspirerend, herkenbaar en soms heerlijk hilarisch. Het fijne is dat je geen leef- of eetregels krijgt. Maar je krijgt in de les inzicht en daarna handvatten om daarmee zelf aan de slag te gaan in je eigen leven.”
“Ik vind Cool fijn omdat je handvatten krijgt en ook hoort van de andere deelnemers hoe zij met hun situatie, bv op het gebied van eten, omgaan.”
“Ik had al een obese traject achter de rug toen ik hier begon, maar ik heb absoluut nieuwe inzichten verworven.”
“Ik had een heel prettige coach die veel begrip toonde. Hij gaf veel informatie rond dit onderwerp, ook tussen door stuurde hij artikels of wees op interessante uitzendingen. Sturend, maar niet dwingend of belerend.”

Samenwerkingsverbanden
Geaccrediteerde leefstijlcoaches in Nijmegen en omgeving zijn een samenwerkingsverband aangegaan. Op de site Leefstijlinterventie Regio Nijmegen vind je een overzicht van alle aangesloten coaches. Zo kun je gemakkelijk zien welke coach, waar (misschien wel bij jou in de buurt), wanneer gaat starten met een nieuwe groep CooL.

Sinds 2022 ben ik ook aangesloten bij het samenwerkingsverband Zohealthy. Zij nemen voor mij vooral veel administratieve taken over, zodat ik meer ruimte heb om te coachen. Om je aan te melden voor het traject CooL, kun je bijvoorbeeld ook op deze link klikken Aanmeldformulier CooL; uiteraard kun je je ook gewoon bij mij aanmelden.
Voor meer informatie kijk op de site Zohealthy.

Zakelijk
Voor organisaties, instellingen en bedrijven heeft De Stap een op maat gemaakt programma op het gebied van vitaliteit en leefstijl ontwikkeld.
De Stap biedt vele mogelijkheden, variërend van een twee uur durende lezing, tot een workshop, tot een volledig traject van een klein jaar. Met onze laagdrempelige benadering richten wij ons voornamelijk op mensen die vitaliteit niet als vanzelfsprekend ervaren.

Meedoen-regeling
De gemeente Nijmegen stelt ieder jaar via de Meedoen-regeling 150 euro ter beschikking voor mensen met een laag inkomen. Daarvoor krijg je bij De Stap drie gesprekken van een uur. Kijk op de site Gemeente Nijmegen voor meer informatie.

Wandelen
Je kunt iedere donderdagochtend gratis meelopen met mijn wandelgroep Wandelen op Donderdag. Vanaf Gezondheidscentrum Danielsplein vertrekken we om 11:00 uur voor een wandeling van een klein uur door Nijmegen-West. Iedereen kan meedoen.

Informeer geheel vrijblijvend en mail naar frank@destap.org of
bel 06-50476906.

KvK: 74476688
BLCN: L0131
KABIZ: 18104763284
LVSC: 14989
AGB code onderneming: 90066143
AGB code zorgverlener: 90105687